Fireimages.net Forum  

Forum :: Helpdesk :: Säännöt ja ohjeet :: Kuvauksen "etikka" yms. aiheeseen liittyvä asia :: Re: Kuvauksen "etiikka" yms. aiheeseen liittyvä asia :: Single Message Search: Advance Search

Ron  Re: Kuvauksen "etiikka" yms. aiheeseen liittyvä asia - tammikuu 01, 1970, 02:00:00 AM

Administrators
Post: 120
Registered: 17.02.2004
"Sairaalat ovat julkisrauhan suojaamia kohteita (lue virasto)"

Kyllä, nimittäin ne osat jotka ovat yleisöltä suljettuja. Piha-alueet, odotustilat ja vastaavat paikat joihin kenellä tahansa on vapaa pääsy eivät ole julkisrauhan piirissä.

Nyt en jaksa millään alkaa kaiveleen perusteluita, lakipykäliä, oikeusasiamiehen päätöksiä. Mutta onko Lauri 4:llä heittää jotain dokumenttia tuohon "asiaton oleskelu kielletty" -päätöksiin, kiinnostaa ihan muutenkin sen kyltin lainvoimasuus. Aikasemminhan sellainen kyltin arvo oli nolla, johtuen siitä että jotkut rajoittivat sillä jokamiehen oikeuksia. Mutta onko tuoreet päätökset muuttuneet?

Muutama hyvä juttu iltalukemiseksi:
http://oikeusjakohtuus.blogspot.com/2006/11/oikeus-valokuvata-julkisella-paikalla.html
http://oikeusjakohtuus.blogspot.com/2007/05/vartijat-valokuvaaminen-ja-kansalaisten.html

Sekä oikeusasiamiehen arkistoista löytyy mm. sellaiset tapaukset joissa toimittajaa kiellettiin kuvaamasta rautatie- ja metroasemalla, oikeisasiamies katsoi että ne ovat julkisia paikkoja ja niissä saa kuvata. Ja löytyyhän sieltä kannanotto myös sairaalassa kuvaamiseen, sekin salli kuvaamisen yleisölle vapaissa tiloissa.

Hyvää yötä.

EDIT:

"Lainsäädäntöneuvos Ilari Hannula Oikeusministeriöstä sanoo, ettei rikoslaissa ole esteitä kuvaamiselle julkisella paikalla. Ihmisiä saa julkisilla paikoilla kuvata ilman kuvattavan lupaa, samoin esimerkiksi ajoneuvoja, rakennuksia ja onnettomuuksia.

Julkisia paikkoja ovat kaikki sellaiset paikat, joihin on vapaa pääsy. Kadut, kaupat, ravintolat, koulut, terveyskeskusten odotustilat ja vastaavat ovat julkisia paikkoja. Kuvaaminen on sallittua myös toimistoissa, virastoissa ja vaikkapa tehtaissa, jos niihin pääsee vapaasti. "

Näin kertoi Hämeen Sanomat 17.10.2007
http://raiteet.info/jutut/kuvauskiellot.html

Jos kaverin titteli on Lainsäädäntöneuvos ja taskusta löytyy ilmeisesti Oikeistieteen lisensiaatin paperit sekä iso kasa kokemusta lakipykälistä, oikeuksien päätöksistä ja oikeuskäytännöistä sekä muuta kokeneen juristin ammattitaitoa ja työpaikkana oikeusministeriö, niin luottamukseni ja uskoni tässä asiassa kallistuu tuolle kaverille, sano joku muu "musta tuntuu"-mies mitä tahansa.
 

Hosted by Upcloud