Fireimages.net Forum  

Forum :: Helpdesk :: Säännöt ja ohjeet :: Kuvaajien toimintaa ohjaava "koodisto" :: Re: Kuvaajien toimintaa ohjaava "koodisto" :: Single Message Search: Advance Search

Ron  Re: Kuvaajien toimintaa ohjaava "koodisto" - tammikuu 01, 1970, 02:00:00 AM

Administrators
Post: 120
Registered: 17.02.2004
Kyllä, mutta edelleen peräänkuulutan että en omasta mielestäni nää epäkohtaa siinä että jonkun kasvot näkyvät. Näinhän se on lehdissäkin, itse olen esiintynyt lehtikuvissa tekemässä töitä ja olemalla vapaa-ajalla, ilman että on lupaa tultu kyseleen. Lähes kaikissa täällä olevissa kuvissa kohteena on auto, eikä autoa ajava tai auton vierellä oleskeleva henkilö. Ihmettelen sitä että mikä ero on siinä että seison Hämeenkadulla ja sadat ihmiset näkevät minut tai että olen osa jotakin valokuvaa? Kyllähän nyt ihmisen se pitää tietää että ollessaan julkisella paikalla, hänet voidaan nähdä. Jos pelkää sitä että muut näkee, niin on ehkä parempi pysyä kotona. Itsekin puin äsken verkkarit jalkaan tupakalle mennessäni ettei naapuri katsele minua alusvaatteissa. Monella ihmisellä on paljon totuttelemista kuvaamisen ja tulevaisuuden suhteen. Viime vuosien aikana lähes jokaisen taskuun on ilmestynyt kamerakännykkä ja digikameroita myydään tuhansia (Kotekin vähittäismyyntiseurannan mukaan vuonna 2007 myytiin suomessa 400 000 digikameraa, joka kuulostaa enemmän kuin uskomattomalta määrältä). Eli käytännössä kamera on mukana kaikkialla missä ihminenkin. Nettikameroiden ja mediassa käytettävän kuva- ja videomateriaalin määrä jatkaa kasvamistaan. Siinä on kova työ taistella ettei joudu kuvatuksi missään tilanteessa. Ehkä olisi parempi sopeutua ja hyväksyä se tosi asia että joskus yllättäen eteen voi tulla kuva jossa seisot bussipysäkillä tai kannat ruokaostoksia rumassa tuulipuvussa.

Tamperelaisessa oli muutama vuosi sitten sellainen kilpailu että oli salaa kuvattu jotain henkilöä julkisella paikalla ja sitten julkaistu kuvat lehdessä. Jos kuvan henkilö huomasi päässeensä lehteen niin sai käydä lunastamassa toimituksesta jonkun pienen palkinnon.

Lehdet ovat päivittäin täynnä jullkisella paikalla otettuja kuvia joissa on tunnistettavia ihmisiä joilta ei ole lupia kyselty. Pitäisikö lehdissä olla kuvia joissa ihmisten kasvot olisi sutattu, vai pitäisikö tehdä juttu Pispalan katuremontista ilman kuvaa jossa näkyisi työmiehet ja ohikulkijat?

Eli hyvänä ohjeena voisi pitää tuota JSN:n ohjetta kuvaajille, eli julkaisua kannattaa miettiä jos kuvassa vähemmistökansalainen on laitettu pesemään autoa ja muut nauravat ympärillä tai kuvassa on kroppaa tai potilasta jne. Sekä suorittaa kuvaaminen niin ettei se häiritse toisen työntekoa ja käyttäydytään muutenkin asiallisesti. Asiallisuudella tarkoitan sitä ettei mennä tyntämään linssiä toisen nenään kiinni ja nappaseen kuvaa tai räiskästä kirkkaalla salamalla yllättäen toista päin näköä.

En edes muista nähneeni (seitsemän vuoden ajan) yhtäkään täysin asiatonta kuvaa täällä. Edes sellaista missä joku palokuntalainen vetää olutta nojaten seiskan kylkeen, ehkä jopa väliasu päällä, vaikka tiedän että sellaisia kuvia on olemassa paljon.

Olisi mielenkiintoista kuulla muidenkin mielipiteitä, nyt äänessä on ollut lähinnä soraäänenä Lauri 4 sekä vastapuolella minä. Eli mitä mieltä muut on? Kovin montaa muuta nimimerkkiä ei tule mieleen joka olisi ollut näin kovasti kuvaamista vastaan. Erilaisia "minä oon kuvassa ;D" -huutoja kuitenkin välillä ilmestyy. Eli onko niin että Lauri 4 on ainoa jota kismittää naamojen näkyminen ja sen takia kaikkien tulisi sutata naamat? Fireimagesin seitsemän vuoden ajalta ei tuli mieleen juurikaan muita kieltäviä vastauksia kuin Lauri 4. Junaharrastajien Vaunut.orgissa on lukuisia konnareita, veturikuskeja yms. monissa kuvissa esiintyviä, enkä sielläkään ole törmännyt sellaiseen joka olisi naamojen näkymistä vastaan.

Itse vieroksun sairaaloiden pihoissa kyttäämistä, lähinnä sen takia että itseä ehkä hävettäisi touhu, mutta osaksi myös paikan arkaluontoisuuden takia. Mutta ompahan täällä monta lanssikuvaa joka on otettu jonkun polin edessä itse lanssikuskien toimesta.

Koska olen suuressa määrin sananvapauden kannattaja, en ole kommentoinut juuri muiden tänne kirjoittamia kommentteja. Siis niitä missä haukutaan tai kerrotaan välillä aika negatiivisiakin asioita kuvan kohteesta.

Välillä törmää siihen että kuvassa näkyy henkilö ja joku kommentoi alle "Mäkinenhän se siinä!" tai jotain muuta kuvan henkilöön viittaavaa, jolloin monen huomio siirtyykin kuvassa näkyvään ihmiseen. Tai sitten joku kommentoija on paljastanut kuvassa esiintyvän nimen. Tästä pääsenkin avautumaan hieman toiseen aiheeseen josta on tehnyt muutaman kerran mieli sanoa, mutta olen jättänyt sanomatta..

Useamman kerran tullut jutusteltua erään tätä galleriaa seuraavan kyytimiehen kanssa, ja kesällä muutamaan otteeseen oli tämä kommentointi polttavana puheenaiheena tuopin ääressä. Poikkeukselliseksi asian tekee se että olen hänen kanssaan pitkälti samaa mieltä. Kuulemma muutamassa yrityksessä ei olla närkästytty kuvista koskaan. Vaan viimeksikin välittivät terveiset hyvästä kuvasta. Suureksi ongelmaksi on nähty kuvien alla käyty kommentointi, nyt en tarkoita mitään lanssien ulkonäkökeskusteluita vaan yrityksen(tai muun lanssia pyörittävän tahon) arvosteluun millon mistäkin. Kuulemma joku ammattitaitoon liittyvä kommentti aikanaan sytytti aikanaan aika suurenkin sanasodan parin eri firman muutamien työntekijöiden välille. ilmeisesti joku oli yhdistänyt (väärin) jonkun täällä ronskia kritiikkiä antaneen nimimerkin erääseen henkilöön.

Kuulemma tämä ongelma on ollut parissakin eri yrityksessä joissa hän on työskennellyt. Eli enemmän ollaan huolissaan kommenteista joita kyseisen kuvan alle voi ilmestyä, kuin se että itse kuva on olemassa. Eli kuva jonkun yrityksen lanssista ja alla kommenttia "ammattitaidotin firma, lähtöajat mitä on, eivät jaksa juuri sopimuksesta pitää kiinni" jne. Ja kommentit eivät siis tule mitenkään kuvassa tapahtuvasta toiminnasta. Jääköön firmat ja muut kertomatta, henkilöt voivat itse kertoa tarkemmin jos haluavat.

Ymmärrän ja hyväksyn toki arvostelun, jos se tulee oikeasti aiheesta. Mutta ymmärrän myös arvostelun kohdettakin. Tuskin sitä voisi olla ajattelematta jos joku ottaisi tälläiseen palveluun kuvan esim. yritykseni autosta ja alle ilmeistyisi kommentti "paska firma, ei osaa mitää", parin päivän päästä kuvaa olisi ladattu toistatuhatta kertaa. Vaikkakin netissä nimimerkin takaa perustelemattoman "paska firma"-huuteluun suhtaudun aika varauksella. Se että haukkuja jaetaan täällä ei tee hyvää kuvaamiselle eikä tälle gallerialle. Tuskin olen kovin väärässä jos veikkaan että näiden kommenttien antajat eivät ole asiakkaita, vaan ennemminkin kollegoja.

Itselle on yks hailee vaikka joku haukkuisi jonkun yrityksen vaikka kuinka lyttyyn. Varsinkin silloin jos se on aiheellista. Eniten harmittaa jos tälläinen kommentointi asettaa tämän palvelun huonoon valoon, tai aiheuttaa negatiivista suhteutumista kuvaajaan, koska pelätään mitä kommenttia kuvan alle kertyy.

Eli jos joku toivoo kuvia joissa ei näy ihmisiä, niin mä toivoisin kommentteja jotka eivät asettaisi kuvattavaa huonoon valoon.

Tähän aiheeseen liittyen kannattaa lukea bussibongareiden riidoista käsittelevä tiivistelmä: http://www.kuukankorpi.com/paikallisliikenne/bussisodat.html muutamat kohdat muistuttuvat välillä hieman tätäkin palvelua

Pahoittelen että loppuosa viestistä meni off-topikiksi. Sekä myös tekstin määrästä ja mahdollisesta sekavuudesta. Moneen kertaa sai miettiä miten asioita ilmaisisi.

edit: "Tähän ketjuun alan keräillemään "suosituksia" aiheesta millainen on kestävä kuvaaminen. Eli tapoja, joilla toiminta tulee kohteiden (henkilöstöjen ja pomojen) silmissä hyväksyttäväksi."

Onko jollekin sanottu ettei hyväksy kuvaamista?
 

Hosted by Upcloud