Asetukset käyttäjälle kedis
Käyttäjätunnus kedis
Tila aktiivinen
Liittynyt 26.03.2004
Sijainti äänekoski
Harrastukset paloautojen valokuvaaminen, kirjoittaminen, leikekirjojen tekeminen
www kedis@jippii.fi
Hanskojen merkki (täytettävä!) Näppylähanskat
Muuta Kuvieni käyttö ilman lupaani on kielletty!
lisätyt tiedostot 6097
Viimeisin tiedosto lisätty
Klikkaa nähdäksesi kaikki käytäjän kedis lisäykset
Viimeisin kommentti
Klikkaa nähdäksesi kaikki käytäjän kedis kommentit

18.04.19 klo 22:20Helsinki-Vantaan uudet paloautot tykittävät 9 tuhatta litraa vettä ja vaahtoa minuutissa – näin ”pantterit” sammuttaisivat lentokonepalon

Helsinki-Vantaan lentoaseman pelastusajoneuvot ovat 37-tonnisia ketteriä jättejä.

Rosenbauer Panther PA 146 ARFF -sammutusajoneuvot ovat Helsinki-Vantaan lentoaseman pelastuskaluston terävintä kärkeä. Samalla ne ovat järisyttävä lisävoima palomiesten arkeen.

Kun palokunta saa hälytyksen, pantterit odottavat moottorit lämpiminä. Huippunopeus on 115 kilometriä tunnissa, mikä on 37-tonnisilta järkäleiltä kunnioitettava suoritus.

Artikkelin videolla palomiehet harjoittelevat lentokonepalon sammuttamista uusilla pelastusajoneuvoilla.

Tositilanteessa ensimmäisen yksikön on oltava kohteessa sammutusvalmiudessa kolmen minuutin kuluttua hälytyksestä kaikilla alueilla, joilla lentokoneet kulkevat maanpinnalla. Ensimmäinen sammutusyksikkö aloittaa sammutuksen välittömästi, ja muut yksiköt tekevät ratkaisunsa suhteessa ensimmäiseen.

Uudet pantterit ovat vanhoja pelastusajoneuvoja leveämpiä, ja niiden painopiste on entistä alempana. Ajoneuvot ovat vakaita kovissakin tilannenopeuksissa, mikä on kerännyt kiitosta palomiehiltä.

Hyvät ajo-ominaisuudet varmistavat, että sammutusyksiköt voivat saapua kohteeseen korkealla tilannenopeudella alustasta riippumatta. Palomestari Jarkko Heikuran mukaan ominaisuudet ovat nostaneet Helsinki-Vantaan pelastuskaluston täysin uudelle tasolle. Eroa on kuin vuoden 2002 ja vuoden 2018 Ford Focus -henkilöautoilla.

– Ajettavuudesta on tullut eniten myönteistä palautetta. Ohjaamo on entistä äänettömämpi ja kaarreajo-ominaisuudet huippuluokkaa. Autossa on elektroninen avustusjärjestelmä, joka seuraa ajoa. Se ilmoittaa ääni- ja valomerkeillä, jos auto joutuu sellaiseen tilanteeseen, jossa on kaatumisvaara. Tarvittaessa se jarruttaa ja laskee tehoja itsenäisesti, Heikura kertoo.

Sammutusyksikön päätavoite on selkeä: saada palopaikalle vettä ja sammutusvaahtoa sekä jauhetta nopeasti ja turvata matkustajien pelastautuminen. Sammuttaminen alkaa tositilanteessa heti, kun yksiköt pääsevät kohteeseen.

Uuden Rosenbauer Pantherin vesisäiliössä on yhteensä 13 000 litraa vettä. Vaahtonestesäiliö vetää 1 500 litraa ja jauhesäiliö 225 kilogrammaa.

– Sammutuslaitteistot ovat palomiesystävällisemmät kuin ennen. Nyt yhtä nappia painamalla saadaan täysi sammutusteho irti, palomestari Heikura kertoo.

Autot ovat jatkuvasti verkossa, ja vikatilanteessa kännykkäsovellus ilmoittaa asiasta. Suurissa ongelmatapauksissa viat voi määritellä tietokoneen avulla.

Kattotykki ampuu vesivaahtoseosta yhteensä 9 000 litraa minuutissa jopa 100 metrin etäisyydeltä. Luvut ovat jopa lentokentän pelastustoiminnan mittapuulla suuria. Sammutusteho on lähes kaksinkertaistunut. Valtavat säiliöt tyhjenevät noin puolessatoista minuutissa, kun paloa sammutetaan täydellä teholla.

Lentokonepalossa kiireen merkitystä ei voi alleviivata tarpeeksi. Paikalla voisi tositilanteessa odottaa valtavia määriä palavaa tai syttymisvaarassa olevaa kerosiinia. Siksi nopeudella ja kattotykin teholla on suuri merkitys.

Vanhat niin ikään Rosenbauerin valmistamat paloautot palvelivat Helsinki-Vantaalla 16 vuotta, kunnes ne sijoitettiin uusien tieltä muihin maakuntiin. Yksi vanhoista sammutusautoista jäi varalle Helsinki-Vantaalle.

Uudet pantterit muistuttavat ulkomuodoltaan laajalla ikkunapinta-alalla varustettuja panssariajoneuvoja. Ne ovat jykeviä, mutta muoto on virtaviivaisempi kuin vanhoissa pelastusajoneuvoissa.

Lentoaseman sammutuskalusto on aina ominaisuuksiltaan tavallista kalustoa jykevämpää ja tehokkaampaa. Näin ollen myös kaluston päivittäminen on miljoonakauppaa.

Finavia valitsi pelastusajoneuvot kilpailutuksella, ja yhden paloauton hintalappu asettui lopulta noin 900 000 euroon.

Lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola kertoo, että uudella kalustolla vastataan viime kädessä lakisääteisiin vaatimuksiin.

– Lentokentällä pitää olla tietty pelastusvalmius. Se lähtee ilmailulainsäädännöstä ja tarkoittaa sitä, että tietyssä ajassa pitää saada tietty määrä sammutuskapasiteettia paikalle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaahtoa ja vettä on saatava nopeasti, kun tilanne niitä vaatii.

Finavian pelastuspalvelu saa vuosittain yli tuhat hälytystä. Suurin osa on ensivastetehtäviä, mutta joukkoon mahtuu myös muun muassa öljyntorjunta- ja valmiustilanteita sekä palohälytyksiä.

Uusiin panttereihin on sammutuskaluston lisäksi varattu öljyntorjuntaan soveltuvia välineitä ja raivauskalustoa. Yhdessä paloautossa on myös ensihoitovälineet.

Ajoittain palomiehet liikkuvat kohteeseen uusilla paloautoilla yksinkertaisesti siksi, että paikalle tarvitaan lisää käsipareja.

Noronen-Juhola alleviivaa, että uusitun kaluston avulla varmistetaan toimintavalmius sellaisessa tilanteessa, johon pantterit ja palomiehet eivät toivottavasti koskaan joudu.

– Meillä on kolme paloasemaa, joista kaksi on jatkuvasti valmiudessa siirtymään kiitotielle. Sieltä päästään paikalle heti, jos jotakin lento-onnettomuuteen viittaavaa huomataan. Uudet paloautot ovat entistä parempia, varmempia ja luotettavampia.

Pelastusajoneuvot ovat valmiudessa vuorokauden ympäri. Yhdessä vuorossa on kuusi palomiestä ja palomestari.

https://tinyurl.com/y2hdlexe