Asetukset käyttäjälle Outsider
Käyttäjätunnus Outsider
Tila aktiivinen
Liittynyt 23.03.2008
Sijainti Jyväskylä
lisätyt tiedostot 135
Viimeisin tiedosto lisätty
Klikkaa nähdäksesi kaikki käytäjän Outsider lisäykset
Viimeisin kommentti
Klikkaa nähdäksesi kaikki käytäjän Outsider kommentit

23.06.2013 19.12Hesarin juttu avaa asian taustat melko hyvin:

http://bit.ly/16rxObb
Ambulanssi ei päässyt Suomenlinnan-lauttaan – ylilääkäri: oma vika

Dialyysipotilasta Suomenlinnasta juhannusaattona hakeneen ambulanssimiehistön on turha valittaa siitä, ettei heitä päästetty lauttaan, arvioi HUS:n ensihoidon ylilääkäri Teuvo Määttä.

"Heidän olisi pitänyt olla lauttalaiturilla ajoissa ja myös mielellään ilmoittaa lauttayhtiölle etukäteen tulostaan. On sinne muitakin menijöitä, joiden pitää olla ajoissa. Ei tämä ollut mikään hätähomma, vaan säännöllisesti kaksi–kolme kertaa viikossa toistuva hoito, jolla on etukäteen tiedetyt aikataulut", Määttä korostaa.

Ensimmäisenä tapauksesta kirjoitti Ilta-Sanomat.

Ambulanssi saapui lauttarantaan kahta minuuttia ennen lautan lähtöä eikä enää päässyt kyytiin. Auto olisi mahtunut vielä lauttaan, mutta kaikki sen 350 matkustajapaikkaa olivat käytössä. Lautta oli myös jo irtautumassa rannasta.

Ambulanssin kyydissä ollut sairaanhoitaja kertoo IS:ssä huutaneensa lauttamiehelle, että ambulanssin on päästävä kyytiin. Ambulanssi oli myös vilkutelllut sinisiä valojaan kiireen merkiksi.

Sairaanhoitaja kertoo lauttamiehen sulkeneen puomin ja sanoneen, että 'mitäs ette tulleet ajoissa'.

"Ei yhteistyötä tällä tavalla hoideta. Ensihoitajana olisin pitänyt suuni kiinni ja niellyt kyyneleeni", Määttä sanoo.

Lauttaan pyrkinyt Helsingin Seudun Sairaankuljetukselle kuuluva ambulanssi ei aja hätäkeskuksen 112-ajoja, vaan kuljettaa ennalta sovittuihin hoitoihin potilaita joilla on esimerkiksi liikuntavaikeuksia.

Suomenlinnan dialyysipotilaita yhtiö ajaa hoitoihin normaalisti Suomenlinnan huoltotunnelin kautta. Nyt yhtiön pikkuambulanssi oli kuitenkin huollossa, eikä isommilla ole tunneliin asiaa.

Yhtiön toimitusjohtaja Heidi Koivisto myöntää ambulanssin olleen myöhässä aikataulusta. Lauttamiehiin ambulanssin miehistö ja myös Koivisto hermostuivat siksi, että he kuitenkin olivat rannassa ennen lautan lähtöaikaa ja koska lautassa myös olisi ollut autolle tilaa.

"Sairaankuljetustehtävistä ei aina tiedä, miten paljon edellisellä keikalla menee. Ei tämä ihan bussin tai taksin ajamista ole. Luultiin, että jos ajoissa ollaan ja kyytiin mahtuu, päästään mukaan. Siitä sitten hermostuttiin", Koivisto vastaa Määtän kritiikkiin.

Keikkojen ylibuukkauksen ja liian kireät aikataulut hän kiistää.

Suomenlinnan Liikenteen toimitusjohtaja Rain Mutka sanoo, että lautassa olisi ollut tilaa ambulanssille.

"Mutta lautta oli jo irtaantumassa laiturista eikä ambulanssi ollut hälytysajossa. Päällikkö oli jo tehnyt päätöksen että lähdetään matkaan eikä hidastella enää", hän kuvaa.

"Olen tässä vielä vähän puutteellisten tietojen varassa, mutta varmasti tämä asia keskustellaan yhtiössä läpi", Mutka sanoo.

Ambulanssille järjestyi paikka toisen Suomenlinnaan liikennöivän yhtiön lautalta 15 minuuttia myöhemmin, ja potilas pääsi ajoissa hoitoon.